Sydänsairaudet

Sydänlihastulehduksen aiheuttajat

Sydänsairaudet
16.6.2014
Anu Turpeinen ja Antti Kivelä

Sydänlihastulehduksessa eli myokardiitissa sydänlihakseen kertyy tulehdussolupesäkkeitä ja sydänlihassolut vaurioituvat. Sydänlihaksen tulehdukseen liittyy usein sydänpussitulehdus (perikardiitti), mutta ne voivat esiintyä myös erillisinä. Sydänlihastulehduksen voivat aiheuttaa monet eri tekijät, kuten infektiot, erilaiset systeemisairaudet, lääkkeet ja myrkylliset aineet eli toksiinit. Läheskään aina taudinaiheuttajaa ei kuitenkaan saada selville.

Infektiomyokardiitti

Sydänlihaksen lievät ja oireettomat tulehdukset ovat melko yleisiä muun virusinfektion yhteydessä. Lievä tulehdusreaktio menee ohitse jälkiä jättämättä. Raskasta liikuntaa on syytä välttää infektioiden yhteydessä. Oireita aiheuttava sydänlihastulehdus voi muistuttaa sydäninfarktia (ks. «Sydänlihastulehduksen oireet ja tutkiminen»1). Vajaatoiminnaksi etenevä sydänlihastulehdus on varsin harvinainen.

Varsinkin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa suurin osa sydänlihastulehduksista on virusten aiheuttamia. On viitteitä siitä, että ainakin joissakin tapauksissa virusinfektio saa aikaan epänormaalin voimakkaiden puolustusmekanismien kehittymisen elimistössä (mm. sytokiiniaktivaatio). Se puolestaan voi edelleen johtaa joissakin tapauksissa sydämen pysyvämpään vaurioon ja vajaatoimintaan. Uusilla menetelmillä on voitu löytää virusta tai sen osia osalta potilaista, joilla on sydänlihastulehdus tai dilatoiva kardiomyopatia (laajentava sydänlihassairaus, ks. «Laajentava sydänlihassairaus»2).

Taulukossa «Tärkeimpiä myokardiitin eli sydänlihastulehduksen aiheuttajia.»1 on lueteltu tavallisimpia sydänlihastulehduksen aiheuttajia. Yleisimpiä aiheuttajamikrobeja ovat coxsackie B -virus, mykoplasma, klamydia, adenovirus, influenssavirukset, sytomegalovirus ja Epstein–Barrin virus. Borrelia-bakteerin aiheuttamassa Lymen taudissa voi ilmaantua johtumishäiriöitä ja sydänpussin ja/tai sydänlihaksen tulehdus. Streptokokki-infektion aiheuttamaan nielutulehdukseen voi liittyä myös sydänlihaksen tulehdus.

Immuunivälitteiset sydänlihasvauriot

Sydänlihastulehduksen aiheuttava immuunireaktio voi olla ulkoisen syyn laukaisema (myrkyt, lääkkeet, infektioiden jälkitilat, säteily tai tuntemattomasta syystä ilmenevät, kuten jättisolumyokardiitti). Sydänlihastulehdus saattaa myös liittyä erilaisiin immuunisairauksiin kuten hypereosinofiiliseen oireyhtymään, sarkoidoosiin, vaskuliitteihin tai sidekudossairauksiin.

Jättisolumyokardiitti on harvinainen vaikean myokardiitin muoto. Chagasin tauti on Latinalaisessa Amerikassa esiintyvä loisen aiheuttama krooninen infektio, jonka yhtenä ilmenemismuotona on myokardiitti.

Toksiset (myrkkyvaikutuksesta johtuvat) sydänlihasvauriot

Sydänlihas, kuten muukin elimistö, voi kärsiä kemiallisista tai fysikaalisista ärsykkeistä, taulukko «Tärkeimpiä myokardiitin eli sydänlihastulehduksen aiheuttajia.»1. Myokardiitti voi myös olla seurausta esimerkiksi johonkin lääkeaineeseen liittyvästä toksisesta reaktiosta (esimerkiksi klotsapiini, sytostaatit).

Yleisin myrkyllinen sydäntä vaurioittava aine on etyylialkoholi. Muutkin huumaavat aineet, erityisesti kokaiini ja amfetamiini, ovat sydämelle haitaksi. Alkoholin suurkuluttajilla nähdään usein sydänlihaksen toiminnan (oireetonta) alenemista. Joskus alkoholismi voi johtaa sydämen vaikeaan vajaatoimintaan. Tällaisissa tapauksissa voi kyse olla muiden tekijöiden, kuten infektioiden, perintötekijöiden ja alkoholin, yhteisvaikutuksesta.

Antrasykliiniryhmän syöpälääkkeet voivat vaurioittaa sydänlihasta. Sydämen toimintaa tulisikin seurata sydämeen käypien syöpälääkitysten yhteydessä.

Muita sydänlihasta harvinaisena komplikaationa häiritseviä lääkkeitä ovat muutamat psyykenlääkkeet ja vaikeiden sidekudossairauksien hoidossa käytettävät lääkkeet.

Taulukko 1. Tärkeimpiä myokardiitin eli sydänlihastulehduksen aiheuttajia.
InfektiomyokardiittiVirukset: coxsackievirus, influenssavirus, adenovirus, sytomegalovirus, Epstein–Barrin virus, vesirokkovirus, HIV
Bakteerit: streptokokki (vaikutus voi olla toksiiniin liittyvä tai myöhäisempi immuunivälitteinen), kurkkumätä, pneumokokki, stafylokokki, mykobakteeri
Borrelia
Mykoplasma ja klamydia
Loiset, sienet ym. taudinaiheuttajat (harvinaisia)
Immuunivälitteinen myokardiittiAllergeenit: erilaiset lääkkeet, mm. amitriptyliini, isoniatsidi, fenytoiini, tetrasykliinit, tiatsidit, kolkisiini, furosemidi
Autoantigeenit: systeeminen lupus erythematosus, skleroderma, polymyosiitti, vaskuliitit, tulehdukselliset suolistosairaudet, sarkoidoosi, kilpirauhasen liikatoiminta, jättisolumyokardiitti, Chagasin tauti, myasthenia gravis
Toksinen myokardiittiLääkkeet ja huumeet: antrasykliinit, syklofosfamidi, katekoliamiinit, klotsapiini, litium, trastutsumabi, kokaiini, amfetamiini, alkoholi
Säteily
Muut: eläinten ja hyönteisten puremat, häkä, kupari, rauta, arsenikki