Sydänsairaudet

Matala HDL sydänsairauden riskinä

Sydänsairaudet
16.6.2014
Katriina Aalto-Setälä

Jo 1950-luvulla havaittiin, että sydäninfarktipotilailla on normaalia vähemmän HDL-kolesterolia. Sen jälkeen useat epidemiologiset tutkimukset ovat osoittaneet matalan HDL-kolesterolipitoisuuden olevan ateroskleroosin itsenäinen riskitekijä.

HDL-kolesterolista käytetään yleisesti nimitystä hyvä kolesteroli. Tämä johtuu siitä, että HDL kuljettaa kolesterolia valtimon seinämästä ja muistakin kudoksista takaisin maksaan.

HDL-kolesterolin edulliset vaikutukset

HDL-partikkelit liittyvät käänteisesti sepelvaltimotaudin riskiin eli mitä pienempi on pitoisuus, sitä suurempi on riski. HDL-kolesterolilla on käänteisen kolesterolikuljetuksen lisäksi muitakin edullisia vaikutuksia ateroskleroosiin. Sillä on havaittu esim. hapettumista estävää vaikutusta. Makrofagit syövät juuri hapettunutta LDL-kolesterolia suonen seinämässä.

Ateroskleroosi on tulehduksellinen tila, ja HDL:llä on tulehdusta rauhoittava (anti-inflammatorinen) vaikutus. Lisäksi HDL-partikkeleilla on osoitettu olevan vaikutusta hyytymistapahtumaan ja verisuonen seinämän solujen toimintaan.

Matala HDL ja riskitekijät

Matala HDL-pitoisuus liittyy useaan sepelvaltimotaudin ja yleensä ateroskleroosin riskitekijään. Tupakointi vähentää HDL-pitoisuutta. Metaboliseen oireyhtymään (ks. «Metabolinen oireyhtymä»1) liittyy matalan HDL:n lisäksi myös muita epäedullisia rasva-aineenvaihdunnan muutoksia (korkea triglyseridipitoisuus ja pieniä, tiheitä LDL-partikkeleita).

Matala HDL-pitoisuus liittyy usein kohonneeseen triglyseriditasoon ilman muita aineenvaihdunnallisia muutoksia. Länsimaisen elintavan aiheuttama ylipaino yhdistetään myös matalaan HDL-pitoisuuteen. On myös perinnöllisiä HDL:n aineenvaihduntaan liittyviä sairauksia, joissa HDL on matala. Anabolisten steroidien käyttöön voi liittyä hyvinkin matalia HDL-tasoja.

Matalan HDL:n hoito

Statiinit nostavat HDL-pitoisuutta jonkin verran (5–10 %). Fibraatit vaikuttavat voimakkaammin (10–20 %) kuin statiinit. Nikotiinihappo on tehokkain markkinoilla oleva HDL:aa nostava lääke (25–35 %). Myös liikunta lisää HDL-pitoisuutta (5 %).