Sydänsairaudet

Tyypin 2 diabeteksen yleisyys

Sydänsairaudet
16.6.2014
Leo Niskanen

Oireettomien ja tietämättään diabetesta sairastavien määrä on lähes puolet jo tunnettujen diabeetikkojen määrästä. Näin ollen diabetesta sairastavien todellisesta kokonaismäärästä on esitetty vaihtelevia arvioita. Heitä on Suomessa ainakin yli 300 000 (eli yli 5 % suomalaisista), mutta todennäköisesti tautia sairastavia on jo lähes puoli miljoonaa. Joka tapauksessa lisääntymisvauhti on huikea.

Tyypin 2 diabetes lisääntyy

Tyypin 2 diabeteksen on ennustettu lisääntyvän Suomessa 70 % seuraavan kymmenen vuoden aikana, mikäli sen ilmaantuvuuteen ei ryhdytä vaikuttamaan ripeillä ehkäisytoimilla. Suomalaisessa väestötutkimuksessa vuodelta 2004 keski-ikäisillä henkilöillä oli tiedossa oleva diabetes 7,4 %:lla miehistä ja 4,3 %:lla naisista. Tutkimuksessa löytyi uusia, aiemmin tiedostamattomia tapauksia niin, että diabeteksen kokonaisesiintyvyys oli miehillä 16 % ja naisilla 11 %. Kaiken kaikkiaan sokeriaineenvaihdunnan häiriö (diabetes, heikentynyt glukoosinsieto, koholla oleva paastosokeri) oli tässä tutkimuksessa peräti 42 %:lla miehistä ja 33 %:lla naisista. Samanaikaisesti vyötärön ympärysmitta on paisunut niin, että useimmat suomalaiset ovat jo nyt vyötärölihavia (miehistä 69 % ja naisista 76 %).

Elintapamuutoksilla voidaan ehkäistä sairastumista

Taudin puhkeamisen estäminen tai siirtäminen muutamallakin vuodella on ensiarvoisen tärkeää. Suomalaisen diabeteksen ehkäisytutkimuksen ja vastaavan yhdysvaltalaisen tutkimuksen tuloksina oli, että varsin kohtuullisten elintapamuutosten ansiosta diabetekseen sairastumista voidaan ehkäistä merkittävästi. Molemmissa tutkimuksissa tuli hämmästyttävän sama tulos – elintapamuutoksilla korkeassa diabetesriskissä olevien henkilöiden vaara sairastua diabetekseen väheni lähes 60 % kontrolliryhmään verrattuna. Keinot olivat hyvin yksinkertaiset: painon lasku vähintään 5 % lähtöpainosta, liikuntaa puoli tuntia päivittäin, kuidun saannin lisääminen ja ravinnon rasvojen määrän ja laadun vähentäminen.

Riskin sairastua diabetekseen voi testata helposti esimerkiksi osoitteessa www.diabetes.fi tai apteekista saatavalla lomakkeella.

Tyypin 2 diabetes yleistyy myös lapsilla

Yhdysvalloissa lihavuus on nopeasti yleistymässä myös lapsilla. Niinpä jopa puolella uusista diabetespotilaista onkin tyypin 2 diabetes, jota aiemmin ei juuri lapsilla ole esiintynyt.

Tyypin 2 diabetes on yleistymässä myös eurooppalaisilla lapsilla. Syitä ovat pikaruokailu, virvoitusjuomien lisääntyvä kulutus, liikunnan eri muotojen väheneminen (myös koulussa), television katselun lisääntyminen ja tietokoneilla pelaaminen. Ongelma on monimutkainen, koska samalla anoreksia ja muut syömishäiriöt yleistyvät nuorilla.