Työterveyslääkäri

Paljetteja ja hikistä harjoitusta – aikuisena taitoluistelijaksi

Työterveyslääkäri
2003;(4):600-601
Sinikka Haakana

Työterveyslääkärin arki on terveyskasvatusta, mm. painonhallintaa, kannustusta liikunnan lisäämiseen. Tavoittelemme asiakkaittemme kanssa ikääntymisen vaikutusten pitkittämistä, jotta he jaksaisivat työelämässä pitempään. Miten työterveyslääkäri itse voisi innostua oman kuntonsa kohentamiseen? Varsinkin, jos aikaisemmin, nuorempana ei ole juuri tullut liikuttua. Varsinkin työterveyslääkärin tarvitsee jaksaa jaksaakseen kannustaa muita.

Ja vielä taitoluisteluun??

Taitoluistelu on vaativa laji. Usein se aloitetaan huomattavasti alle kouluikäisenä. Harjoituksia riittää jäällä vähintään työpäivän ajan viikossa oheisharjoituksista puhumattakaan. Tavoitteet ovat korkealla, jopa maailman huipulla. Entä jos aikuinen kiinnostuu taitoluistelusta ja haluaa päästä jään laidalta kentälle? Entä, kun luistelijan äiti tai isäkin haluaisi jäälle?

Mitä lajilla on tarjottava keski-ikäisille kuntoaan ylläpitäville, tavallisille naisille ja miehille? Itse eksyin muodostelmaluistelujoukkueeseen lasten harrastusten kautta. Kun riittävän kauan olin hytissyt kentän laidalla, niin minun alkoi tehdä mieli päästä itsekin kokeilemaan. Ja tänään huomaan, että vuosia on vierähtänyt joukkuelajissa jo viisi.

Raisiossa taitoluisteluseura Raision Taitoluistelijat ry on tarjonnut aikuisille luistelussa harrasteryhmää parin viime vuoden ajan. Aikuisten muodostelmaluistelujoukkue "Nouveau Christals" on luistellut yhdessä vuodesta 1998 osallistuen kahtena viime vuotena SM-tason kilpailuihin, ensin karsintoihin ja karsintojen kautta loppufinaaliin. Tavoitteita on siis ollut riittämiin. Viime kauden yhdeksäs sijoitus finaalissa oli tärkeätä, mutta ei pääasia. Pääasia joukkueella on luistella, kuulua yhteen ja tehdä itselleen onnistunut suoritus.

Mikä saa aikuisen ( työterveyslääkärin) aloittamaan luistelun?

Joukkueen kapteeni Anna Koivisto kertoo, että osalla joukkueesta lapset ovat vuosia luistelleet. Kentän laidalta ei ollut enää kovin pitkä matka jäälle. Aikuiset turhautuivat aina katsomaan vierestä. Uusia luistelijoita on tullut joka vuosi mukaan joukkueeseen. Vain harva on luistellut lapsena tai nuorena. Pääasiassa yli kolmekymppisenä aloitetaan uusi harrastus, jossa tärkeintä näyttää olevan rajojen rikkominen: pitää näyttää itselleen, että vielä tässäkin iässä oppii aivan uutta. Toisilla on unelma pitkäaikaisen haaveen toteuttamisesta: "Nyt tai ei koskaan".

Luistelu on myös hyvin monipuolista liikuntaa. Siitä saa motivaatiota treenata salilla ja käydä lenkillä. Kunnossa pitää pysyä, että jaksaa 1,5 tunnin harjoitukset täysillä painaa toisten mukana.

" Vaikka et olekaan Alisa Drei (?!?) niin voit silti tulla mukaan

porukkaan ja vanhat pitävät huolen että tunnet myös kuuluvasi mukaan!!"

Mitä harjoituksissa tehdään?

Valmentaja Tiina Teitto valitsee musiikin kuunnellen joukkueen mielipiteitä ja tekee siihen ohjelman. Kesän kuivaharjoituksissa keskitytään kuntoharjoituksiin ja koordinaation kehittämiseen. Kuivaharjoitukset pidetään ulkona – mikään ei voita hikeä ja raitista ilmaa! Ohjelma pyritään saamaan kuivalla maalla valmiiksi, jotta "jääkauden" koittaessa syyskuussa päästään suoraan harjoittelemaan. Jääharjoitukset ovat luistelutekniikan opettelua, ohjelman rungon ja lopulta yksityiskohtien hiomista. Raisiossa jäätä on vain syyskuusta huhtikuuhun, joten valtakunnan huipulle ei ole tavoittelemista. Tärkeintä on olla mukana, pysyä kunnossa ja nauttia yhdessä olosta.

Oheisohjelmaakin on ollut:Tänä kesänä ollaan pyöräilty yhdessä Naantaliin, jossa vietettiin unohtumaton ilta Kalatrapin pihalla. Kauden päättäjäiset ovat yleensä olleet risteilyn merkeissä. Siinä vaiheessa mietitään menneen kauden plussat ja parannettavat asiat, ja käännetään katse jo seuraavaan kauteen.

Kilpaileminen

Kilpaileminen ja kilpailujen päivämäärät tuovat ryhtiä harjoitteluun. Nyt joukkueen mieli tekisi lähteä jo Suomen rajojen ulkopuolelle. Kisamatkat ovat aikuiselle luistelijalle elämys – yhteinen tekeminen yhdistää. Vaikka välillä se on tosi raskastakin: kaksi kertaa ollaan matkustettu Joensuuhun yöjunalla, luisteltu molemmilla kerroilla kauden paras suoritus ja lähdetty kiireen vilkkaa kotimatkalle, jotta ehditään ajoissa ansiotyöhön ja perheen arkeen.

Rohkeasti mukaan!

Taitoluistelussa joukkueharrastuksen kokeminen on mahdollista muodostelmaluistelussa. Kun on mukana joukkueessa, niin voi kokea kuuluvansa johonkin. Neurologi Markku Hyyppä Kelalta totesi Lounais-Suomen työpaikkalääkäreiden koulutustilaisuudessa tekemänsä tutkimustyön perusteella, että terveyden edistämisen, pitkäikäisyyden ja elämäntyytyväisyyden tärkein myötävaikuttava tekijä on kuuluminen johonkin. "Välittäminen" sinänsä tuo elämään jotakin tavoiteltavaa.

Muodostelmaluistelujoukkueessa mukana oleminen tuo harjoitteluun syyn treenata niitä vaikeampiakin asioita. Potkut saavat enemmän vauhtia, kun pitää pysyä tahdissa. Ja mikä ilo onkaan huomata, että minä olen edistynyt, osaan asioita, joita en alkuunkaan osannut, kun aloitin. Oppimisen riemu on valtavaa!

Tiimityöskentely ja joukkuehenki ovat ratkaisevan tärkeitä. Tässä joukkueessa joukkuetoverit ovat jaksaneet kannustaa ja tukea toisiaan sekä pysymään pystyssä jäällä että muutenkin!

Muodostelmaluistelu lääkärin silmin

Laji on monipuolinen: kehittää lihaskuntoa, tasapainoa ja ketteryyttä unohtamatta aerobista suorituskykyä. Aikuisella iällä luistelu on varsinaista osteoporoosiliikuntaa – luut vahvistuvat joka kerta kun luistien terä iskeytyy jäähän. Ohjelmien opetteleminen ylläpitää, ehkä jopa parantaa kognitiiivista suorituskykyä. Positiiviset kokemukset ja joukkueen yhteishenki ylläpitävät ja kohentavat kokemusta oman itsen suoriutumisesta eli parantavat meille kaikille niin tuiki tärkeää itsetuntoa. Kaiken kaikkiaan on hienoa huomata, että taitoluistelussa löytyy paljon annettavaa ihan tavalliselle Matti ja Maija Meikäläiselle unohtamatta heitä työkuntoisena pitävää työterveyslääkäriä. Heitä omaan joukkueeseeni mahtuu kaksi, yksi yleislääkäri ja koko joukkuetta huoltaa työterveyslääkäri kollegan vaimo.

Sinikka Haakana